fbpx

Activiteiten van Vereniging het Museum

MuseumFabriek

MuseumFabriek

WELKOM

Welkom bij de MuseumFabriek in Winterswijk, waar de geschiedenis tot leven komt! Ons museum heeft veel te bieden voor jong en oud, van weefmachines tot fossielen en historische kleding.

rolstoelvriendelijkOns museum is rolstoelvriendelijk. Met de lift komt u op alle verdiepingen.

WEEFMACHINES
Een bezoek aan de weefmachines is een bijzondere ervaring. Hier ziet u hoe stof wordt gemaakt en hoe dit vakmanschap door de jaren heen is geëvolueerd. Het is fascinerend om te zien hoe het weven van stof een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de textielindustrie.

PREHISTORIE
Naast de weefmachines heeft de MuseumFabriek ook een uitgebreide collectie fossielen en overblijfselen van mammoeten, holeberen, wolharige neushoorn en andere historische dieren. Deze collectie geeft u een uniek kijkje in het leven van deze dieren en hoe ze hier ooit geleefd hebben.

KLEDING
Als u geïnteresseerd bent in historische kleding, dan zult u zeker genieten van onze collectie. We hebben veel verschillende kledingstukken uit met name de laatste 150 jaar, die allemaal hun eigen verhaal te vertellen hebben.

GESCHIEDENIS
Daarnaast wordt ook de geschiedenis van Winterswijk zelf verteld, met in het bijzonder de vorige eeuw. Er woonden veel textiel fabrieksarbeiders in ons dorp die opkwamen voor hun rechten. Het socialisme vond hier een goede voedingsbodem. De jaren tijdens de oorlog, toen een NSB-er de functie van burgemeester bekleedde, de jaren na de oorlog toen de PvdA het voor het zeggen had.

KUNST EN CULTUUR
Tot slot is er ook aandacht voor de lokale geschiedenis van Winterswijk. Onze collectie van Winterswijkse schilders, zoals Max van Dam en Jaap Rooke, is daar een mooi voorbeeld van. U kunt hier zien hoe zij de omgeving en het dagelijkse leven in Winterswijk hebben vastgelegd.

Kortom, de MuseumFabriek in Winterswijk biedt een unieke en interessante kijk op de Winterswijkse geschiedenis van dieren en mensen, textiel, kleding, folklore. Wij nodigen u van harte uit om ons museum te bezoeken en zelf te ontdekken wat er allemaal te zien en te leren valt!

kaart van Wintersijk

Wereld van Wenters

Wereld van Wenters

WELKOM!
Welkom bij Museum Wereld van Wenters! Dit museum is gevestigd in een historisch pand in Winterswijk en biedt een bijzondere mix van lokale geschiedenis, kunst en muziek.
rolstoelvriendelijkOns museum is rolstoelvriendelijk. Enkele ruimtes hebben nog drempels, maar die vormen geen belemmering voor de rolstoel.

OUDE BAKKERIJ
Bij binnenkomst word je meteen begroet door de oude bakkerij, waar ooit het brood gebakken werd. De oven is nog steeds te bewonderen en geeft je een indruk van hoe het er vroeger aan toe ging.

EXPOSITIES
Naast de bakkerij is er altijd een bijzondere expositie te zien, met werken van Winterswijkse kunstenaars of cultuurhistorische gebeurtenissen. Deze wisselende exposities zorgen ervoor dat er altijd weer iets nieuws te ontdekken valt..
.   …………………………………

NU TE ZIEN
van klomp tot knipmuts

Vanaf 6 juli is de expositie ‘Van klomp tot knipmuts: 150 jaar Winterswijkse klederdracht’ in het museum Wereld van Wenters voor het publiek geopend.
Klederdracht werd niet alleen in plaatsen als Volendam en Staphorst gedragen. Ook in de Achterhoek en dus ook in Winterswijk, werd een eigen dracht gedragen. In deze interessante tentoonstelling van Vereniging het Museum is te zien hoe deze kledingstijl zich ontwikkelde en hoe deze weer verdween.
De geschiedenis van de Winterswijkse dracht beslaat weliswaar maar zo’n 150 jaar, maar gedurende die tijd is er veel verandering zichtbaar.
Van klomp tot knipmuts: 150 jaar Winterswijkse dracht is te zien van 6 juli tot 29 september in de Wereld van Wenters.
.
.

MUZIEK
Een andere bijzondere collectie van het museum is de verzameling Molukse muziek. In de diverse ruimtes maak je kennis met de muziek van onze Molukse muzikanten, beginnend in de jaren ’50. Het museum heeft een uitgebreide collectie van muziek gemaakt door deze muzikanten, instrumenten en andere memorabilia die iedereen die van muziek houdt zal fascineren.

EN NOG VEEL MEER
Ten slotte zijn er nog diverse andere interessante geschiedkundige voorwerpen te zien in het museum, die je een goed beeld geven van het leven in deze regio in het verleden. Kortom, Museum Wereld van Wenters is een echte aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis, kunst en muziek van Winterswijk en omgeving.

welkom Wereld van Wenters