fbpx

De MuseumFabriek

De naam Vereniging Het Museum doet anders vermoeden maar begon als een cultuurhistorische vereniging met algemene doelen op het gebied van de lokale geschiedenis. De activiteiten van Vereniging Het Museum strekken zich tot op de dag van vandaag uit over een breed terrein van het historisch bedrijf.

Activiteiten

Lees HIER meer over wat u kunt zien en beleven in de MuseumFabriek. Over weefmachines, kunst en cultuur, textiel, fossielen en nog veel meer.

Rijke historie van een Winterswijkse vereniging

Aan onderwijzer, de heer G. Jansen, heeft Winterswijk te danken dat diverse collecties zijn verzameld en ondergebracht in wat thans Vereniging Het Museum, misschien beter bekend als de MuseumFabriek, zijn.

In 1929 werd een museumvereniging opgericht, in eerste instantie kon de collectie tentoongesteld worden in een door de gemeente Winterswijk ter beschikking gesteld schoollokaal.

De doelstelling zoals door de heer Jansen geformuleerd luidde: ·“ het meest typische waardoor Winterswijk vooral bekend is, is de geologische gesteldheid van den bodem.  Alles wat hierop betrekking heeft moet de hoofdschotel vormen. Hierom heen gegroepeerd zijn dan vooral de dieren en planten waarvan veel zeldzaam is”.

De heer Jansen was de pionier die Winterswijk een Museum bezorgde!

In de locaties van Vereniging Het Museum (de MuseumFabriek aan de Laan van Hilbelink nummer 6-10 (Morsepoort) en de Wereld van Wenters in de Meddosestraat nummer 38 en 40) worden  collecties van de vereniging tentoongesteld.

Daar de collectie van de vereniging thans meer dan 18.000 stukken groot is kan natuurlijk niet alles worden uitgestald. Een groot deel van de objecten is in het depot van de vereniging ondergebracht. Dit depot kan onder begeleiding van een van de museumgidsen worden bezochten is uniek in Nederland!

Locatie

HEADER_CONTACT