fbpx

Vereniging Het Museum Winterswijk

Vereniging Het Museum Winterswijk is een culturele vereniging die zich bezighoudt met de geschiedenis van Winterswijk.
De vereniging heeft twee musea: de MuseumFabriek en de Wereld van Wenters.

Ledenvergadering Vereniging het Museum op 16 april 2024 om 20:00 uur

Agenda:

 1. Opening
 2. Vaststellen agenda
 3. Ingekomen stukken/mededelingen
 4. Notulen ledenvergadering 11 november 2023
 5. Jaarverslag 2023
 6. Financiële zaken
  a. Financieel jaarverslag
  b. Verslag kas commissie
  c. Decharge penningmeester en bestuur over kalenderjaar 2023
 7. Actualiteiten
  a. Voorstel om de Wereld van Wenters formeel te sluiten per 1 januari 2025. Effectief betekent dit sluiting per 1 oktober zodat in de laatste maanden de spullen verhuisd kunnen worden.
  b. Status proces samenvoeging SEM/VHM
 8. Datum volgende ledenvergadering: dinsdag 12-11-2024, om 20:00 uur
 9. Rondvraag
 10. Sluiting

vergadering

Datum en tijd:

Dinsdag 16 april 2024
20.00 uur

Locatie:

Museumfabriek
Laan van Hilbelink 6-10
7101WG Winterswijk
tel: 0543 533533

.
.
.museumkaart.
m.i.v. 1 januari 2024 bedraagt de entree €6.- p.p.  Bent u lid van onze Vereniging, of kunt u uw Museumkaart tonen? Dan is de entree gratis!

mammoetLEZING
SIR MAMMOTH’ DICK MOL VERTELT OVER DE IJSTIJD

De internationaal bekende paleontoloog Dick Mol (1955) komt donderdag 11 april naar de MusemFabriek voor een lezing. MuseumFabriek Winterswijk en de site www.kouderecordwinterswijk.nl hebben de handen ineengeslagen om dit mogelijk te maken. Dick Mol zal op zijn kenmerkende boeiende wijze vertellen over de iconen van de ijstijd, de mammoeten. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar het onderzoeken en reconstrueren van de zogenaamde Yukagir-mammoet in de eeuwig bevroren bodem van Siberië.

Winterswijkers realiseren zich misschien niet welke wereldfaam hun oud-dorpsgenoot Dick Mol heeft. Zijn documentaires op Discovery Channel, het Duitse wetenschapsprogramma Terra X en andere zenders trokken wereldwijd miljoenen kijkers. Verder is Dick Mol al te gast geweest bij talloze televisieprogramma’s als De Wereld Draait Door en onlangs nog op Radio1. In zijn werkzame verleden als douanier was Dick Mol ook een vaste gast bij de tv-serie Schiphol Airport.

Wanneer: donderdag 11 april inloop vanaf 19.00 , aanvang lezing 19.30
Waar: MuseumFabriek aan de Laan van Hilbelink 6-10,   7101WG Winterswijk. Entrée: € 10,00, leden Museum € 5,00 Dit is inclusief koffie/thee.

Vanwege de te verwachten belangstelling is het raadzaam tijdig kaarten te bestellen via tel.nr. 0543-533533 (maandag, dinsdag of donderdag tussen 9 en 12 uur of tussen 2 en 5 uur) of e-mail info@vereniginghetmuseum.nl 

 

 

 

Lezing Dick Mol

Yukagir
bron: Wikipedia
mammoet
.
.
Van de Winterswijkse schilder 𝐌𝐚𝐱 𝐯𝐚𝐧 𝐃𝐚𝐦 die werd vermoord in Sobibor heeft de 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐅𝐚𝐛𝐫𝐢𝐞𝐤 in Winterswijk een mooie collectie schilderijen.
En daar is nu een schilderij bijgekomen.
.
Paul van Doesburg heeft het schilderij al lang in zijn bezit, maar door een verhuizing naar Duitsland had hij er in huis geen plaats meer voor.
.
Dit kwam ter ore van onze burgemeester Joris Bengevoord, die meteen contact opnam met kunsthistorica Frederieke Jeletich. Zij bracht in september een boek uit over Max van Dam, dat onlangs is uitgekozen tot het beste boek van Achterhoek Liemers.
Nieuwe werken blijven haar boeien. Dus als burgemeester Bengevoord haar belt gaat ze direct kijken. Opvallend aan dit werk: hij lijkt op het bloemstilleven dat al in het bezit is van de gemeente Winterswijk.
.
Voorlopig heeft de 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐅𝐚𝐛𝐫𝐢𝐞𝐤 in Winterswijk het stilleven in bruikleen.
En daar is dit toch wel bijzondere werk te zien zijn.
.
𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐅𝐚𝐛𝐫𝐢𝐞𝐤, Laan van Hilbelink 6 -10, 7101 WG Winterswijk.
Open: maandag, dinsdag en donderdag van 09.00 – 12.00 uur en van 13.30 – 17.00 uur

Nieuw ontdekt

Max van Dam

Max van Dam

2 schilderijen Max van Dam

Expositie:MERDEKA

Alleen deze maand nog te zien in de Wereld van Wenters

Tot en met 23 maart 2024 is in museum de Wereld van Wenters de tentoonstelling ‘Merdeka!’ van Jonas Johannis nog te zien.
.
.

Zaterdag 23 maart, van 14.00 tot 16.00 uur is er een optreden van de 𝐿𝒶𝑔𝓊𝟤𝐵𝒶𝓃𝒹 in de Wereld van Wenters, waarmee een einde komt aan de expositie MERDEKA, van oud-Winterswijker Jonas Johannis. U bent van harte welkom. De toegang is die zaterdagmiddag gratis.

Jonas Johannis tekent al zijn hele leven, maar hij is autodidact. Een opleiding heeft hij nooit gehad, hij heeft zijn minutieuze, pointillistische tekenstijl zelf ontwikkeld. Hij werd in 1963 in Winterswijk geboren. Met zijn ouders en twee jongere broers woonde hij eerst in het Molukse woonoord aan de Steengroeveweg, daarna in de woonwijk Hakkelerkamp. In zijn familie werd volop gemusiceerd èn getekend.

Die familie, Johannis ondertekent zijn werk altijd met de twee familienamen, zowel van zijn vader als zijn moeder: Johannis-Tetelepta, is altijd belangrijk voor de oud-Winterswijker geweest. Tekenles nam hij nooit, wel luisterde hij altijd goed naar die ook tekenende familieleden. De jonge Jonas zag toen ook het pointillisme voor het eerst en raakte onder de indruk: het beeld wordt opgebouwd uit puntjes – alleen met een zwarte pen gezet of in kleuren.

Johannis bouwt zijn tekeningen op uit schijnbaar ontelbare puntjes. Hij begint vaak wat in het wilde weg te krabbelen, trekt een kader op een wit vel en begint daarin langzaam iets te tekenen, puntje voor puntje. Dat kan zomaar een tekening over Winterswijk opleveren, de plaats van zijn jeugd, het oord dat vol is van zijn herinneringen.

In zo’n tekening komt dan opeens de hazewindhond uit het gemeentewapen naar voren. Of gebouwen als het raadhuis, een fabriek, de school, de schoorsteen van de Tricotfabriek. ,,Zo bouw je dat langzaam op. Net als met gitaarspelen, je moet zelf je passie ontdekken, daarna gaat het steeds beter.”

Museum De Wereld van Wenters
Meddosestraat 38-42 te Winterswijk

Open op: dinsdag t/m vrijdag  van 13.00 – 17.00 uur (inloop tot 16.00), zaterdag van 11.00 – 17.00 uur (inloop tot 16.00)
Entree: €6
Op vertoon van geldige Museumkaart is de entree per 1 januari gratis.
Ook de leden van de Vereniging Het Museum hebben gratis toegang

MERDEKA

Expositie: IDA ROEKEVISCH

Vanaf 2 april is er een nieuwe expositie in de WERELD VAN WENTERS
IDA ROEKEVISCH, coloriste

Ida Roekevisch woont al haar hele leven in Haarlo, een groen dorpje halverwege Borculo en Eibergen in de Gelderse Achterhoek. Hier, omringd door uitgestrekte bossen, weilanden vol zwartbont vee en glooiende mais- en koolzaadvelden, voelt ze zich thuis.

Vanaf 1985 maakte ze pentekeningen naar de werkelijkheid, illustreerde ze uitnodigingen en aquarelleerde ze stillevens. Begin 90er jaren stapte ze over op olieverf, eerst op linnen, later op MDF.

Kleur speelt een belangrijke rol in haar werk. Niet voor niets noemt ze zich “coloriste”.  Ze deed studies rond kleurgebruik: hoe kleuren op elkaar reageren, wat kleuren met mensen doen, en ontwikkelde een heel eigen, herkenbare stijl. Kleuren versterken haar boodschap, haar grote bezorgdheid over zaken als het milieu, de natuur en de menselijke maat, die overal in de verdrukking komen.

Kracht en inspiratie put ze uit de natuur. Haar inspiratiebronnen wisselen, maar ze sympathiseert ruimhartig met underdogs, verschoppelingen, mensen en dieren die het buiten hun schuld moeilijk hebben. Daarnaast maakt ze keramiek.

Museum De Wereld van Wenters
Meddosestraat 38-42 te Winterswijk

Open op: dinsdag t/m vrijdag  van 13.00 – 17.00 uur (inloop tot 16.00), zaterdag van 11.00 – 17.00 uur (inloop tot 16.00)
Entree: €6
Leden van de Vereniging Het Museum, en op vertoon van geldige Museumkaart is de entree  gratis.

Ida Roekevisch

gids museum

De eerste fietstocht van dit jaar is op  zondag 21 april.
Aanvang 9.30 uur
Halverwege wordt er een koffiestop gehouden.
Einde: tussen en 13 en 14 uur
Start bij de museumfabriek parkeerplaats Laan van Hilbelink
Thema: Vrijheidsbomen diverse buurtschappen
Kosten: bij de start, alleen contant in gepast geld: €2,50 p.p.

 

fietstocht 21 april 2024

gids museum
Textiel

Wist u dat ons museum een grote verzameling textiel heeft? Een deel van deze collectie bestaat uit objecten die gemaakt zijn in de Winterswijkse fabrieken. Zo ook dit ondergoed uit de Koninklijke Tricotfabriek, dat in de jaren ’50-’70 is gemaakt. Het schort (links) komt uit de jaren ’20 en is gedragen door een medewerkster van de fabriek.

Wilt u meer weten over de Winterswijkse textielfabrieken? Kom dan naar de MuseumFabriek!
In Winterswijk.

 

 

 

 

gids museum
Rondleiding Wereld van Wenters

Iedere woensdag is er om 14.00 uur een speciale rondleiding met gids in Museum Wereld van Wenters in de Meddosestraat. Kosten € 6,– per persoon, aanmelden is niet nodig. U kunt genieten van de expositie, van de oude bakkerij van Mentink en u hoort en ziet van alles over de geschiedenis van Winterswijk.

Museum De Wereld van Wenters
Meddosestraat 38-42 te Winterswijk

Entrée  €6,-
Op vertoon van een geldige Museumkaart is de entree gratis.

lid worden van museum

Meld u aan als lid en ontvang als welkomstgeschenk een boek naar keuze!