Museum Wereld van Wenters
Dit onderdeel van de Vereniging Het Museum is gevestigd in drie panden van de Meddosestraat in Winterswijk, op de nummers 38, 40 en 42.
In dit museum laten wij u verschillende aspecten van de geschiedenis van Winterswijk zien.
In de ontvangstruimte, of op het terras buiten, kunt u genieten van een kopje koffie of thee.
Van hier uit stapt u 100 jaar terug in de tijd, om uit te komen in de oude bakkerij. Deze is geheel in oude staat hersteld. Er is een bakkerswinkel, een voorkamertje, een kelder en de bakkerij zelf, waar de oude oven nog aanwezig is.
In de gang vindt u informatie over heel veel bakkers die in het verleden in Winterswijk werkzaam waren.
In de expositieruimte zijn tentoonstellingen te zien over interessante onderwerpen uit Winterswijk. Zo hebben wij onder andere een expositie gehad over de in Winterswijk geboren schrijver Gerrit Komrij, over de Joods Winterswijkse schilder Max van Dam.
.
.
Op 15 juli 2023 wordt in Museum Wereld van Wenters de expositie MERDEKA van oud-Winterswijker Jonas Johannis voor het publiek geopend. Er zijn prachtige tekeningen te zien, veelal opgebouwd uit kleine puntjes. In zijn werk zijn vaak onderwerpen uit Winterswijk te ontdekken. De expositie duurt tot eind 2023. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.
Iedere woensdag is er om 14.00 uur een speciale rondleiding met gids in Museum Wereld van Wenters in de Meddosestraat. Kosten € 4,– per persoon, aanmelden is niet nodig. U kunt genieten van de expositie, van de oude bakkerij van Mentink en u hoort en ziet van alles over de geschiedenis van Winterswijk.
GESCHIEDENIS
De drie panden waaruit het museum bestaat zijn alle ontstaan uit stadsboerderijen en hadden in de negentiende en twintigste eeuw een functie als winkel. De panden hebben alle drie lang leeg gestaan en na een grondige verbouwing is het museum tot stand gekomen.
Op nummer 38 is nu de expositieruimte gevestigd, op nummer 40 is de centrale ontvangstruimte met koffiehoek en op nummer 42 is de oude bakkerij weer in ere hersteld.
De eerste winkelier die op nummer 38 woonde was Jan Willem Uffink, die hier van 1851 tot 1861 woonde. Wat er verkocht werd is niet bekend. Jan Willem was tegelijkertijd landbouwer.
De volgende bewoner was Simon Philips. Hij was geboren in Borculo en in Groenlo heeft hij als vleeshouwer gewerkt. Eerst woonde hij met zijn familie op nummer 42 en rond 1888 verhuisde hij naar nummer 38. Hij was koopman. Ook zijn zoon Eliazar woonde op dit adres. Van hem wordt vermeld dat hij manufacturier was. Diens kleinzoon Eliazar is in de tweede wereldoorlog opgepakt wegens zwarte handel en later omgekomen in een concentratiekamp. Er is van deze familie een brief bewaard gebleven, die geschreven is in de trein onderweg naar het kamp. De brief was gericht aan Simon Philips, die omgekomen is in het concentratiekamp Sobibor, waar ook de schilder Max van Dam omgekomen is. Van de schilder Max van Dam is in het museum in 2018 een expositie geweest.
Op nummer 40 kwam rond 1855 de familie van Jacob Hemelrijk te wonen. Ook de familie Hemelrijk heeft een band met Max van Dam, want deze schilder was bevriend met de familie, met name met Jaap Hemelrijk. Jacob Hemelrijk was winkelier. Zijn zoon Marcus Hemelrijk was handelsagent. Na hem woonden er nog diverse families op dit adres, waarvan alleen vermeld wordt dat het winkeliers waren.